ANP14 jun '12 20:41

OPEC houdt productieplafond op peil

WENEN (AFN) - Oliekartel OPEC handhaaft het huidige productieplafond van 30 miljoen vaten per dag, hoewel de prijs van Brentolie momenteel onder de beoogde 100 dollar per vat ligt. Dat hebben de 12 lidstaten donderdag afgesproken.

Veel OPEC-landen hebben een prijs van minimaal 100 dollar per vat nodig om hun staatsfinanciën gezond te houden. Door de aanhoudende onzekerheid over de wereldeconomie, die een rem kan zetten op de vraag naar grondstoffen, zijn de olieprijzen echter de laatste tijd flink gedaald.

Daar komt bij dat de productie van de OPEC momenteel met 31,6 miljoen vaten per dag ruim boven de afgesproken limiet ligt. Dat komt vooral doordat Saudi-Arabië te veel produceert. Dat doet het land bewust om te voorkomen dat oliesancties tegen Iran voor problemen met de toevoer en dus hoge prijzen zorgen.

De Saudi's botsen vaker met OPEC-bondgenoten over het prijsbeleid. Meer dan de meeste andere landen hebben zij oog voor het belang van economische groei, die kan worden afgeremd door een hoge olieprijs. Ook toen vorig jaar de olietoevoer uit Libië stokte, draaide Saudi-Arabië de kraan verder open.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen