ANP26 aug '12 02:22

Ecuador: Britten vallen ambassade niet binnen

EPA
EPA

LONDEN (ANP) - Groot-Brittannië is teruggekomen op het dreigement om WikiLeaks-voorman Julian Assange uit de ambassade van Ecuador in Londen te halen. Dat stelde president Rafael Correa van Ecuador zaterdag.

Het dreigement om Assange desnoods in de ambassade te arresteren, veroorzaakte een diplomatieke rel. Bondgenoten van Ecuador waarschuwden de Britten voor ,,ernstige gevolgen over de hele wereld" als zij de diplomatieke missie binnen zouden vallen.

Volgens Correa is de kou inmiddels uit de lucht. Hij zou door de Britse autoriteiten zijn geïnformeerd dat er geen plannen zijn om de ambassade binnen te gaan. ,,Dit ongelukkige incident is voorbij'', aldus de president.

Assange

Assange verbergt zich al maanden in de ambassade, om te voorkomen dat de Britten hem uitleveren aan Zweden. Daar is de klokkenluider beschuldigd van twee verkrachtingen. Assange vreest dat Stockholm hem op het vliegtuig zet naar de Verenigde Staten, waar hij een zware straf kan krijgen voor het onthullen van honderdduizenden geheime documenten.

Gerelateerde artikelen