ANP24 aug '12 04:02

Noorse rechters vellen oordeel over Breivik

OSLO (ANP) - De rechtbank in de Noorse hoofdstad Oslo doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen Anders Behring Breivik. Die man richtte op 22 juli vorig jaar een bloedbad aan op een jongerenkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya, nadat hij enkele uren eerder een bomaanslag had gepleegd in Oslo. Door zijn terreurdaden kwamen in totaal 77 mensen om.

Breivik zei tijdens het proces dat hij de aanslagen wel pleegde, maar dat die volgens hem niet strafbaar zijn. Met de aanslagen zou hij Noorwegen namelijk hebben willen beschermen tegen een 'mosliminvasie'.

De aanklagers hebben geëist dat de rechtbank Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaart, zodat hij in een psychiatrische kliniek kan worden opgenomen. Daar blijft hij mogelijk voor de rest van zijn leven. Breiviks advocaten willen vrijspraak. Volgens hen is hun cliënt niet gestoord en moet hij niet naar een psychiatrische inrichting.

Als Breivik niet wordt vrijgesproken, moet hij van de verdediging de ,,lichtst mogelijke'' straf krijgen. Waarschijnlijker is dat hij 21 jaar achter de tralies verdwijnt als de rechters hem toerekeningsvatbaar vinden. Die celstraf kan worden verlengd als de Noor nog als gevaar voor de samenleving wordt gezien.

Gerelateerde artikelen