ANP25 apr '12 07:54Aangepast op 25 apr '12 08:33

'Vlakke opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs opent woensdag naar verwachting vlak. De andere Europese beurzen zullen bij opening een gemengd beeld laten zien. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

,,De AEX opent vlak tot licht lager. Apple kwam dinsdag nabeurs met zeer goede resultaten naar buiten en daar zouden technologiebedrijven zich aan kunnen optrekken. De stemming zal echter afwachtend blijven voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

In Amsterdam maakte TomTom voorbeurs de kwartaalcijfers bekend. Het navigatiebedrijf leed in het eerste kwartaal onverwacht een nettoverlies van 2 miljoen euro. Dit kwam door een softwareprobleem in sommige producten. De omzet daalde met 12 procent tot 233 miljoen euro. TomTom handhaaft wel de verwachtingen voor 2012. Het bedrijf geeft geen commentaar op een eventuele beursexit.

Meer cijfers

Naast TomTom openden bank en verzekeraar SNS Reaal, toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (ASMI), tankopslagbedrijf Vopak, retailer Macintosh en softwarebedrijf Exact ook de boeken over het afgelopen kwartaal.

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag een gemengd beeld zien. In de technologiesector werden winsten geboekt door de beter dan verwachte kwartaalcijfers van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple. In Tokio eindigde de Nikkei 1 procent hoger.

Slotstand Dow Jones

De beursgraadmeters in New York sloten dinsdag overwegend met winst. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 13.001,56 punten dankzij sterke cijfers van 3M, United Technologies en AT&T. De S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1371,97 punten. De Nasdaq zakte 0,3 procent tot 2961,60 punten door een koersverlies van 2 procent voor Apple, dat na de slotbel zijn kwartaalcijfers naar buiten bracht.

Apple klom in de nabeurshandel echter met bijna 7 procent nadat was gebleken dat de fabrikant van de iPad, iPhone en iPod, in het afgelopen kwartaal meer omzet en winst heeft geboekt dan verwacht.

Herstel in Europa

De Europese effectenbeurzen toonden dinsdag over een breed front herstel, na de forse koersverliezen een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent hoger op 304,68 punten. De MidKap-index klom 1,4 procent tot 513,54 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 1 procent. De beurs in Parijs won 2,3 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3192 dollar waard, tegen 1,3205 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 103,72 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 118,32 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen