ANP13 jun '12 10:37Aangepast op 13 jun '12 10:59

EU: nu is hét moment voor Europese integratie

EPA
EPA

STRAATSBURG (ANP) - Nu is hét moment om te beslissen over verdere Europese integratie. Europa moet erkennen dat er een ,,structureel probleem'' is. Om dat op te lossen is er een visie en een richting nodig, zo zei José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, woensdag tijdens een debat in Straatsburg in het Europees Parlement.

,,We moeten erkennen dat er een structureel probleem is. We hebben een visie en een concrete route nodig.'' Barroso is er niet helemaal zeker van dat de urgentie in alle Europese hoofdsteden wordt erkend.

De president pleitte voor een veel sterkere en volledige economische en monetaire unie met de mogelijke uitgifte van publieke schulden (euro-obligaties). ,,Zonder vertrouwen in de onomkeerbaarheid van de economische en monetaire unie, zijn onze vooruitzichten beperkt’’, aldus Barroso. Hij herhaalde zijn voorkeur voor een bankenunie. Volgens de president is die te bereiken zonder aanpassing van de Europese verdragen.

Barroso wees tevens op zorgwekkende sociale ontwikkelingen in sommige Europese landen met een toename van armoede en sociale uitsluiting. Hij sprak dan ook van een ,,sociale noodsituatie’’ in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen