ANP13 jun '12 16:19

OESO voorziet traag herstel voor Nederland

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse economie zal zich in de tweede helft van dit jaar maar traag herstellen. De werkloosheid loopt daardoor op korte termijn op. Om het vertrouwen te verbeteren, moeten de overheidsfinanciën op orde worden gebracht. Ook hervormingen in de zorg en van de arbeidsmarkt zijn nodig. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schrijft dat in haar tweejaarlijks rapport over de Nederlandse economie, dat woensdag is verschenen.

Volgens de organisatie zet Nederland met het Lenteakkoord goede stappen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en de economie weer in het goede spoor te krijgen. Ze waarschuwt wel dat te snel bezuinigen het opleven van de economie in de weg kan zitten.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zegt in een reactie dat Nederland ,,geslaagd is voor het economisch examen'', maar dat het nog ,,een flinke stapel huiswerk'' heeft meegekregen.

Vertrouwensprobleem

De OESO waarschuwt dat de Nederlandse economie kampt met een vertrouwensprobleem. De consumenten houden de hand op de knip zolang de onzekerheid over pensioenen, huizenprijzen en de Europese schuldencrisis aanhouden.

Verhagen verwacht dat het doorvoeren van de hervormingen uit het Lenteakkoord het vertrouwen zal vergroten. De bestedingen nemen dan toe en het economisch herstel verloopt sneller. De minister toont zich ook ingenomen met het pleidooi van de OESO voor samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen.

Krimp

Het Lenteakkoord werd na de val van het kabinet gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Het bevat bezuinigen om het overheidstekort terug te brengen onder de EU-limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product. Daarnaast worden er maatregelen aangekondigd om onder meer de zorgkosten te verlagen, de hypotheekrenteaftrek te beperken en het ontslagrecht te versoepelen.

De OESO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar krimpt met 0,6 procent. Volgend jaar voorziet de organisatie een groei van 0,7 procent. Dat percentage is mede afhankelijk van de kracht van het herstel van de wereldhandel. De werkloosheid zal oplopen van 5,3 procent van de beroepsbevolking dit jaar naar 5,7 procent in 2013, raamt de OESO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen