ANP21 aug '12 09:42

'Afschrijving Lotos slecht nieuws voor SBM'

AMSTERDAM (AFN) - Het Poolse energiebedrijf Lotos maakte dinsdag een afschrijving bekend van 934,6 miljoen zloty (circa 240 miljoen euro) op het Noorse Yme-project. Lotos heeft een belang van 20 procent in Yme, dat al jaren een hoofdpijndossier is voor SBM Offshore.

Lotos verwacht dat Yme pas in het derde kwartaal van 2015 gaat produceren. Volgens Rabobank is het ,,duidelijk dat Lotos een erg conservatieve visie heeft op het project'', dat de koers van SBM onder druk zal blijven zetten. Die druk zal pas verdwijnen wanneer SBM en opdrachtgever Talisman Energy meer details geven over eventuele verdere kostenoverschrijdingen en de beoogde opleveringstermijn.

Rabobank noemt het positief dat SBM bij de presentatie van de halfjaarcijfers, vorige week, aangaf in de komende 6 tot 12 maanden voor maximaal 400 miljoen dollar aan onderdelen te willen verkopen. ,,Dat maakt een aandelenuitgifte op korte termijn een stuk minder waarschijnlijk.''

'Buy'-advies

Rabobank blijft bij zijn 'buy'-advies voor SBM omdat het bedrijf een sterke positie heeft in de markt voor omgebouwde fpso's en geleid wordt door een nieuw management dat van aanpakken weet. De bank heeft een koersdoel van 15 euro.

Om 9.30 noteerde SBM 3,2 procent lager op 11,38 euro, terwijl de AEX-index 0,7 procent steeg tot 336,16 punten.

Gerelateerde artikelen