ANP24 jan '12 13:21Aangepast op 24 jan '12 14:05

Acties dreigen in grafische sector

AMSTERDAM (AFN) - In de grafische sector dreigen acties. Als de werkgevers de cao-onderhandelingen niet hervatten, moeten zij rekening houden met werkonderbrekingen, stakingen en andere acties, zop hebben de bonden laten weten.

De vakbonden eisen 2,5 procent meer loon en willen dat giftige oplosmiddelen in de sector verboden worden. Volgens hen zijn de werkgevers de afgelopen maanden niet bereid gebleken daarover serieus te onderhandelen. Daarom hebben de bonden de werkgevers dinsdag een ultimatum gestuurd om voor 1 februari met hen in gesprek te gaan.

Bij de cao-onderhandelingen maken de bonden voor het eerst een hard punt van een verbod op giftige oplosmiddelen die in de sector worden gebruikt om de inkt te verdunnen en drukpersen te reinigen, aldus Bernard van Iren van FNV Kiem. Langdurige blootstelling aan die oplosmiddelen kan de ongeneeslijke ziekte OPS veroorzaken. Hierdoor worden de hersenen en het centrale zenuwstelsel aangetast en dat kan leiden tot ernstig geheugenverlies, hoofdpijn en/of depressies.

Schildersbranche

,,In de arbocatalogus staat wel omschreven hoe je met die middelen dient om te gaan'', aldus Van Iren. ,,Maar wij willen ervan af.'' Soms wordt volgens hem met de regels de hand gelicht of werkt de afzuiginstallatie niet goed.

In de schildersbranche speelde het probleem ook en daar hebben werkgevers en werknemers samen besloten de middelen niet meer te gebruiken,, ,,Dat moet in de grafische sector ook'', vindt de vakbondsbestuurder. Hij erkent dat dat investeringen vereist. Maar de crisis en de slechte economische situatie mogen geen argument zijn om gezondheidsrisico's te laten voortbestaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen