ANP20 dec '12 12:50

Dijsselbloem: meevaller telt mee voor tekort

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het ziet ernaar uit dat het kabinet volgend jaar niet extra hoeft te bezuinigen. Een meevaller van 3,8 miljard euro door de opbrengst van een telecomveiling telt naar verwachting mee bij de beoordeling van het Nederlands overheidstekort over 2013 door de Europese Commissie. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in de Tweede Kamer.

Volgens ramingen van het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank dreigt het tekort volgend jaar boven de EU-limiet van 3 procent uit te komen. Maar dankzij de meevaller daalt het waarschijnlijk weer onder die grens. Of dat echt zo is, wordt pas in het voorjaar duidelijk.

Dijsselbloem verwacht overigens dat de Europese Commissie bij haar beoordeling van de Nederlandse begroting ook kijkt naar de hervormingen die dit kabinet wil doorvoeren. Volgens hem is begrotingscommissaris Olli Rehn hierover ,,buitengewoon positief''.

De PvdA-minister sprak tegen dat het kabinet ,,de economie kapot bezuinigt'', zoals een deel van de oppositie hem voor de voeten werpt. Hij erkende dat de bezuinigingen een negatief effect hebben op de economie, maar dat is volgens hem beperkt. Dijsselbloem noemde uitlatingen van directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau dat het kabinet met zijn bezuinigingen de economie beschadigt, ,,een politiek oordeel''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen