ANP7 feb '12 16:16

Woon- en modebranche onder druk

ANP
ANP

DOORN (AFN) - De woon- en modebranche kijkt terug op een moeilijk jaar. De omzet van woonwinkels daalde vorig jaar met 3 procent en die van de modezaken met 6,2 procent. In de schoendetailhandel bleef het omzetverlies beperkt tot 2,5 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie CBW-MITEX.

,,Het historisch lage consumentenvertrouwen van dit moment vertaalt zich direct door naar weinig bestedingsbereidheid. De consument verkeert in onzekerheid en wil weten waar hij aan toe is. Zolang er geen duidelijkheid is, worden euro’s gespaard in plaats van besteed. Dat is logisch, maar verdomd lastig voor de totale detailhandel'', aldus CBW-MITEX-voorzitter Jan Meerman.

De branchevoorzitter voorspelt dat 2012 een transformatiejaar wordt. Veel ondernemingen zullen overgaan naar een concept met in en rond de fysieke winkel veel onlineactiviteiten. Naar verwachting zal nog maar zo’n 20 procent omzetgroei realiseren.

Cruciaal is volgens Meerman ook het concreet maken van plannen om samen te werken. ,,Dit móet ingevuld worden, want alleen red je het niet'', stelt hij.

Gerelateerde artikelen