ANP23 apr '12 09:18Aangepast op 23 apr '12 09:45

AEX begint in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is maandag lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden met verliezen. Sterke bedrijfsresultaten van onder meer Philips dreigen ondergesneeuwd te raken door de politieke onzekerheid in Frankrijk en Nederland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,7 procent lager op 304,05 punten. De MidKap-index zakte 1,3 procent tot 515,69 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 1,1 en 1,8 procent.

Het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties is maandagochtend verder gestegen. De rente op Nederlandse 10-jarige obligaties liep na de mislukte onderhandelingen over de miljardenbezuinigingen op, terwijl het rendement op vergelijkbaar Duits staatspapier daalde.

Franse politiek

Ook de politieke situatie in Frankrijk hield de markten bezig. Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland liep op tot 1,55 procentpunt. Dat is het hoogste niveau sinds eind november.

In Frankrijk won de socialistische kandidaat François Hollande zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande heeft eerder aangegeven het crisisbeleid van Frankrijk te willen wijzigen en opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingspact.

Philips stijgt

In de AEX was Philips de enige stijger met een winst van 6,8 procent na publicatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het elektronicaconcern zag de nettowinst in het eerste kwartaal met 80 procent stijgen tot 249 miljoen euro. Philips blijft wel voorzichtig over de rest van 2012 vanwege de onzekerheden in Europa.

BinckBank zakte in de MidKap 0,8 procent. De online broker heeft in het eerste kwartaal van 2012 een winst geboekt van bijna 7,7 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst behaald van ruim 11 miljoen euro. Nederlandse beleggers zijn volgens BinckBank terughoudender dan in België en Frankrijk.

Nestlé verliest

In Zürich verloor Nestlé 3,3 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern koopt de babyvoedingsactiviteiten van farmaciegigant Pfizer voor bijna 9 miljard euro. Nestlé troefde daarmee rivaal Danone af, die naar verluidt ook in de race was om een deal met Pfizer te sluiten. Danone steeg in Parijs 2,7 procent.

De euro was 1,3147 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 103,37 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 118,31 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen