ANP5 mrt '12 19:29Aangepast op 5 mrt '12 21:27

Wall Street in de min

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York stonden maandag in de min. Beleggers waren voorzichtig na de verlaging van de economische groeidoelstelling door China. Ook kwam een tegenvallend cijfer naar buiten over de Amerikaanse fabrieksorders.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde kort tegen het einde van de handelsdag 0,1 procent lager op 12.960 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,4 procent tot 1364 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,8 procent tot 2953 punten.

China verlaagde zijn groeidoelstelling voor dit jaar naar 7,5 procent. Vorig jaar kwam de economische groei nog uit op 9,2 procent. Eerder hanteerde China een groeidoelstelling van 8 procent voor 2012.

Sterkste krimp

De fabrieksorders in de Verenigde Staten zijn in januari met 1 procent gedaald. Dat is de sterkste krimp in ruim een jaar. De groei van de Amerikaanse dienstensector viel over februari wel beter uit dan verwacht. Dat cijfer bood enig tegenwicht en leidde tot een hogere groeivoorspelling voor de VS van zakenbank Goldman Sachs.

De grondstoffenfondsen op Wall Street gingen omlaag door zorgen over de afzwakkende groei van China. Zo verloor aluminiumconcern Alcoa 3,6 procent. Mijnbouwer Freeport-McMoran zakte 3,9 procent.

Verzekeringsconcern

American International Group won 1,6 procent. Het genationaliseerde verzekeringsconcern verkoopt een deel van zijn belang in het Aziatische verzekeringsbedrijf AIA Group. De verkoop moet circa 6 miljard dollar opleveren. Dat geld wordt gebruikt om de staatssteun deels af te lossen.

De euro was 1,3321 dollar waard, tegen 1,3230 dollar aan het einde van de handel in Europa. De prijs van Amerikaanse olie steeg licht tot 106,78 dollar.

Gerelateerde artikelen