ANP6 sep '12 17:53Aangepast op 6 sep '12 18:08

Beurzen opgelucht over steun ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenmarkten reageerden donderdag opgelucht op de aankondiging van een nieuw steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). De AEX-index sloot op het hoogste niveau in ruim 1 jaar.

De AEX-index sloot met een winst van 2,3 procent op 336,43 punten. Volgens gegevens van persbureau Reuters is dat het hoogste slot sinds 24 juli vorig jaar. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,8 procent tot 512,44 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 2,1 en 3 procent vooruit.

De ECB gaat onder voorwaarden staatsobligaties opkopen op de secundaire markt om landen als Spanje en Italië, die kampen met torenhoge leenkosten, de helpende hand toe te steken. De centrale bank stelde geen limiet voor de hoeveelheid staatspapier die het gaat opkopen noch voor het renteniveau op de leningen.

Positief

Ook economen en instanties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) reageerden positief op het nieuwe steunprogramma van de ECB. Volgens Econoom Nick Kounis leiden de ingrepen tot lagere leenkosten voor Spanje en Italië. ,,Dat zal hen uiteindelijk helpen om hun schuld te laten dalen.'' Kounis waarschuwde dat de moeilijke tijden nog niet voorbij zijn en dat de eurocrisis waarschijnlijk door gaat ,,maar de acties van de ECB hebben de systeemrisico's voor de euro, die voortkomen uit de financieringsproblemen in deze grote landen, verkleind.''

Directeur Christine Lagarde van het IMF liet weten klaar te staan om mee te werken. Het plan van de ECB zal volgens haar bijdragen aan verbetering van de financiële situatie van de zwakkere eurolanden. ,,Wij zien de acties van de ECB als een belangrijke stap richting versterking van de stabiliteit en groei in de eurozone'', aldus Lagarde.

Uitblinkers

Grondstofgerelateerde bedrijven en banken waren de uitblinkers op de beursvloeren. In Amsterdam was roestvrijstaalproducent Aperam de sterkste stijger met een winst van 9,7 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore volde met een winst van 5,8 procent, ING steeg 4,6 procent. Uitgever Reed Elsevier was de enige daler met een verlies van 0,1 procent.

De euro stond na het nieuws van de ECB onder druk maar herpakte zich tegen het einde van de handelsdag. De munt was 1,2626 dollar waard in vergelijking met 1,2605 dollar aan het eind van de Europese beurzen op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen