ANP9 feb '12 15:08

Blind solidair met Van Gaal en stapt op

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Met pijn in zijn hart nam Danny Blind donderdag afscheid van Ajax. Hoe graag de technisch directeur ook nog wilde, na de mislukte benoeming van Louis van Gaal als algemeen directeur en het aangekondigde vertrek van de raad van commissarissen was er voor hem geen toekomst meer bij zijn grote voetballiefde.

Blind en Ajax waren sinds de zomer van 1986 bijna altijd met elkaar verbonden. Uitgerekend de toenmalige technisch directeur Johan Cruijff haalde de verdediger weg bij Sparta. De Zeeuw met krullen tot op zijn schouders won met de Amsterdamse club de wereldbeker, Champions League, Europa Cup 2, UEFA Cup, vijf landstitels en vier nationale bekers.

Dirk Franciscus Blind uit Oost-Souburg verdiende daarmee de onvoorwaardelijke steun van de F-side, de harde supporterskern van de Amsterdamse club. ,,Danny Blind, wie kent hem niet, Danny Blind, Danny Blind is een echte Ajacied'', zongen de fans tot voor kort altijd als ze de aanvoerder van de succesvolle ploeg uit de jaren '90 zagen. Dat veranderde niet toen hij na 537 duels in de eredivisie als directeur spelersbeleid, jeugdtrainer en hoofdtrainer van Ajax aan de slag ging.

Verbitterd

Onder coach Blind presteerde de hoofdmacht van Ajax vaak als een subtopper, maar de supporters bleven hem altijd steunen. De woede bij de aanhang van de Amsterdamse club was dan ook groot toen Blind op 10 mei 2006 het veld moest ruimen. De trainer van Ajax nam huilend afscheid en voelde zich zwaar in de steek gelaten door voorzitter John Jaakke en directeur Maarten Fontein, die hem vlak voor zijn ontslag nog een sms'je stuurde met de tekst 'You are the best'.

Blind vertrok enigszins verbitterd naar Sparta, maar liet in zijn nieuwe verbintenis wel opnemen dat hij tussentijds mocht vertrekken als Ajax zich onverhoopt ooit nog eens zou melden. Zo kon het gebeuren dat Blind in 2008 alweer een contract als technisch directeur van de Amsterdamse club tekende. Trainer Martin Jol wilde graag de supporters van Ajax voor zich winnen en benoemde de populaire Blind een jaar later tot assistent-trainer.

Steun

Jol bleef voor de meeste fans van Ajax tot zijn vertrek een Hagenaar, maar Blind kon altijd rekenen op onvoorwaardelijke steun. Totdat hij zich vorig jaar tijdens de machtsstrijd binnen de Amsterdamse club niet achter Cruijff, maar Van Gaal schaarde. Want van de bijna heilig verklaarde 'voetbalgod' met nummer 14 op zijn rug is het moeilijk winnen. Zelfs als je koning, keizer en admiraal bij Ajax bent.

,,Ik heb gekozen voor Van Gaal'', zei Blind. ,,Nu zijn komst niet meer aan de orde is, kan en wil ik niet verder.''

Gerelateerde artikelen