ANP31 dec '12 12:55

SP wil onderzoek naar druk op KLM-piloot

SCHIPHOL (AFN) - SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar een KLM-vlucht van 11 december 2009 met bestemming Los Angeles. De luchtvaartmaatschappij voerde tijdens de vlucht druk uit op de gezagvoerder om de voorschriften te negeren, zei de politicus maandag.

Volgens Bashir werd de gezagvoerder van de vlucht door KLM gedwongen door te vliegen, terwijl de gezagvoerder het nodig achtte om op een tussenstop bij te tanken omdat hij met onvoorziene tegenwind te maken had gekregen.

,,Gelukkig trok de gezagvoerder zich niets aan van de druk en besloot om toch een ongeplande tussenlanding te maken in Las Vegas'', aldus het Kamerlid. Hij wijst erop dat als het vliegtuig voldoende brandstof had meegenomen, een tussenlanding niet nodig was geweest.

Onzin

Luchtvaartmaatschappij KLM ontkent dat zij piloten doelbewust met te weinig brandstof laat vliegen om kosten te besparen. ,,Het is onzin. Veiligheid gaat bij ons boven alles'', liet een woordvoerster desgevraagd weten. ,,De gezagvoerder is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens een vlucht en daar bemoeit de directie van KLM zich niet mee."

Vorige week raakte luchtvaartmaatschappij Ryanair in opspraak doordat vier piloten in een uitzending van het KRO-programma Reporter stelden dat ze onder druk worden gezet om zo min mogelijk te tanken. Ryanair spreekt die beschuldigingen tegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen