ANP7 mei '12 05:27

Strijd om CDA-leiderschap begint

Sybrand van Haersma Buma. ANP
Sybrand van Haersma Buma. ANP

ROTTERDAM (ANP) - Twaalf mensen ambiëren het CDA-lijsttrekkerschap en maar zes worden uitverkoren om de verkiezingsstrijd binnen de partij aan te gaan. Een speciale CDA-commissie heeft met alle twaalf kandidaten gesprekken gevoerd en maandagmiddag wil de partij bekendmaken welke zes door mogen in de strijd om het leiderschap. Zij gaan direct dezelfde avond met elkaar in debat in de Laurenskerk in Rotterdam. De verwachting is dat ongeveer 400 CDA-leden naar de Laurenskerk komen.

Tot nu toe hebben zes christendemocraten zelf bekend gemaakt dat zij graag lijsttrekker willen worden: huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en de CDA-leden Marcel Wintels en Harry Wesselink. Het partijbureau wilde zondag niet zeggen welke andere zes zich gemeld hebben als kandidaat.

Het is voor het eerst dat de CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd. Maar sinds de partij bezig is zich opnieuw uit te vinden na de vele verkiezingsnederlagen en de heftige interne discussies over samenwerking met de PVV, drongen steeds meer leden aan op lijsttrekkersverkiezingen. Onder meer de CDA-jongeren en partijprominenten, zoals vicepremier Maxime Verhagen en minister Marja van Bijsterveldt, spraken zich hiervoor uit.

Na de bijeenkomst maandag in Rotterdam volgen nog drie debatten en kunnen leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit. Als geen van de zes kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni. Op deze dag wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen