ANP12 mrt '12 08:59

Luchtvaart wil einde CO2-conflict met China

PARIJS (AFN) - Negen bedrijven uit de luchtvaartindustrie, waaronder Airbus, hebben gezamenlijk een oproep gedaan aan Europese regeringsleiders om een handelsconflict met China over CO2-heffingen op te lossen. Dat maakte Airbus maandag bekend.

De Europese Commissie bepaalde vorig jaar dat luchtvaartmaatschappijen moeten betalen voor de uitstoot van broeikasgassen op vluchten van en naar Europese luchthavens. De Chinese regering verbood eerder dit jaar Chinese luchtvaartmaatschappijen om klanten extra geld te rekenen voor de CO2-heffing.

Volgens de bedrijven zijn er in talloze landen die tegen de heffing zijn maatregelen genomen tegen Europese luchtvaartbedrijven. Voor Airbus zouden bestellingen van in totaal 12 miljard dollar vanuit China in gevaar zijn. De vliegtuigbouwer schat dat daardoor ten minste 2000 banen op het spel staan.

Maatregelen

De topmannen van Airbus, Air Berlin, Air France, British Airways, Iberia, Lufthansa, MTU Aero Engines, Safran en Virgin Atlantic drongen bij de Britse premier Cameron, zijn Franse ambtsgenoot Fillon, de Spaanse eerste minister Rajoy en de Duitse bondskanselier Merkel aan op maatregelen.

Zij vrezen dat de het aantal maatregelen tegen de Europese luchtvaartsector zal toenemen als de Europese politiek vasthoudt aan de heffing. ,,Een situatie die Europa zich niet kan veroorloven in het huidige economische klimaat'', aldus de topmannen.

Compromis

De bedrijven dringen aan op een overleg op het niveau van de Europese Raad. ,,Het doel moet zijn om een compromis te vinden en ervoor te zorgen dat de strafmaatregelen worden gestopt voordat het te laat is.''

De topmannen benadrukten in hun brief dat ze voorstander zijn van een wereldwijde aanpak van de CO2-uitstoot. De luchtvaartorganisatie IATA stelde vorig jaar al dat een eenzijdige Europese wetgeving leidt tot een verstoring van de marktverhoudingen. Daarnaast zou het initiatieven voor een mondiale aanpak ondermijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen