ANP11 aug '12 18:03

Mexico verslaat Brazilië in olympische finale

Oribe Peralta (tweede van links) van Mexico viert zijn vroege doelpunt tegen Brazilië met zijn ploeggenoten. EPA
Oribe Peralta (tweede van links) van Mexico viert zijn vroege doelpunt tegen Brazilië met zijn ploeggenoten. EPA

LONDEN (ANP) - Mexico heeft eindelijk de eerste gouden medaille gepakt op de Olympische Spelen. De voetbalploeg was zaterdag in de finale op Wembley in een Latijns-Amerikaans onderonsje verrassend te sterk voor Brazilië. Dankzij twee doelpunten van spits Oribe Peralta werd het 2-1.

Voor Brazilië begint de olympische titel stilaan een obsessie te worden. De winst op de Spelen is bij zowel de mannen als de vrouwen de enige grote titel die nog ontbreekt op het palmares van het voetbalgekke land. De druk om over 4 jaar de titel in eigen land te pakken, wordt daardoor enorm.

Brazilië had het verlies aan zichzelf te wijten. Met name achterin ging het er het een en ander fout, waaronder bij de openingstreffer. Die lag er al 27 seconden in, nadat Rafael da Silva, verdediger van Manchester United, de bal zo maar had ingeleverd. De 28-jarige Peralta verschalkte de Braziliaanse doelman Gabriel vervolgens in de korte hoek: 1-0. De Brazilianen hadden moeite om die vroege dreun te boven te komen en werden amper gevaarlijk.

Hulk

Het noopte bondscoach Mano Menezes tot een vroege wissel. Al na een half uur bracht hij de oersterke spits Hulk, in de hoop voorin meer stootkracht te hebben. Met de 26-jarige spits van Porto in de ploeg werd Brazilië sterker. Zelf was hij met een knal van afstand gevaarlijk. Doelman José Corona kon zijn zwabberbal maar met moeite keren. De poeier van Hulk was het sein voor een Braziliaans offensief. Marcelo (Real Madrid) schoot van dichtbij naast en ook wonderkind Neymar, tot dan toe onzichtbaar, was in de blessuretijd van de eerste helft dichtbij een treffer.

De ploeg van Menezes nam gaandeweg het duel meer risico, waardoor Mexico er af en toe gevaarlijk uit kon komen. Marco Fabian, een van de grootste talenten van Mexico, was na een uur spelen heel dichtbij de 2-0, nadat de Braziliaanse defensie opnieuw niet al te scherp ingreep. Zijn omhaal belandde buiten bereik van Gabriel echter op de lat. Uit een corner van diezelfde Fabian scoorde Peralta na een prachtige loopactie met een kopbal wel de 2-0.

Brazilië zette vervolgens nog alles op alles en in de blessuretijd zorgde Hulk voor de 2-1. Oscar had er zelfs nog een verlenging uit kunnen slepen, maar hij kopte volledig vrijstaand over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen