ANP16 feb '12 11:56Aangepast op 16 feb '12 16:54

Beurzen beperken verlies na cijfers VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten donderdagmiddag de verliezen wat terug te dringen na beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse banen- en huizenmarkten. Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's en de onzekerheid over het tweede steunpakket voor Griekenland zorgden echter voor terughoudendheid.

In Amsterdam werd een eerder verlies omgezet in winst. De AEX-index noteerde een uur voor het slot 0,5 procent hoger op 324,23 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 523,63 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren tot 0,3 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs nagenoeg onveranderd was.

In New York stonden de beurzen een uur na de handelsaanvang tot 0,5 procent hoger. In Verenigde Staten bleek dat het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen onverwacht is afgenomen. Ook nam het aantal in aanbouw genomen huizen sterker dan verwacht toe.

Moody's

De stemming werd echter gedrukt door een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's voor een mogelijke verlaging van de kredietwaarderingen van meer dan 100 financiële instellingen wereldwijd, waaronder ING.

Berichten dat Griekenland niet zal kunnen voldoen aan de beoogde reductie van de staatsschuld tot 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020 zorgden voor onzekerheid. De schuldreductie is een voorwaarde voor extra steun aan het noodlijdende land. Overschrijding van de doelstelling kan dan ook een obstakel vormen voor nieuwe hulp aan Athene.

Randstad

In Amsterdam en Parijs verwerkten de beurzen veel bedrijfsresultaten. In de AEX voerde uitzender Randstad de dalers aan met een verlies van 4 procent na teleurstellende resultaten. Het bedrijf zag de groei in Europa in het vierde kwartaal van vorig jaar afnemen en die trend zette door in januari.

De cijfers van verffabrikant AkzoNobel werden in eerste instantie ook negatief ontvangen. Het aandeel liet echter een opvallend herstel zien en klom 5,4 procent. Uitgever Reed Elsevier behoorde met een winst van 4,3 procent ook tot de stijgers na bekendmaking van de jaarcijfers.

SNS Reaal

In de MidKap waren de uitzenders Brunel en USG People de grootste dalers met verliezen van bijna 2 procent. SNS Reaal klom 1,8 procent. Eerder stond de bank en verzekeraar nog onder druk na tegenvallende jaarcijfers. Mediq was de grootste stijger met een winst van 6,4 procent na sterke resultaten van het apothekersbedrijf.

In Parijs vielen de resultaten van verzekeraar AXA tegen. Het aandeel daalde 1,9 procent. De jaarcijfers van de Franse IT-dienstverlener Capgemini werden wel positief ontvangen en het aandeel klom 6,6 procent. Automaker Renault steeg ruim 5 procent nadat de winstval in het afgelopen jaar meeviel.

De euro was 1,3053 dollar waard, tegen 1,3087 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 101,68 dollar per vat en Brentolie steeg 0,4 procent tot 119,34 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen