ANP28 nov '12 11:06

Nieuwe Europese regels voor ratingbureaus

BRUSSEL (AFN) - Kredietbeoordelaars zoals Moody's, Fitch of Standard & Poor's zullen voortaan hun beoordeling van de kredietwaardigheid van een land op bepaalde tijdstippen mogen bekendmaken. Ook zullen de ratingbureau's een agenda gaan publiceren zodat duidelijk is wanneer zij een beoordeling over een land naar buiten brengen.

De Europese lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben ingestemd met een compromis voor nieuwe regels voor ratingbureaus. De beoordelaars liggen al lange tijd onder vuur omdat zij enkele keren op zeer gevoelige momenten met beoordelingen naar buiten kwamen die de financiële markten flink beïnvloedden. Ook bleken de bureaus goede beoordelingen te hebben gegeven aan landen waarvan later bleek dat zij een enorme schuldenberg hadden.

In de toekomst mogen de kredietbeoordelaars alleen nabeurs of tenminste een uur voor de opening van de Europese beurzen hun beoordelingen kenbaar maken. Bovendien moeten alle beoordelingen openbaar worden. De nieuwe regels moeten het ook makkelijker maken om de ratingbureaus aan te klagen bij nalatigheid of opzet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen