ANP5 sep '12 17:56

Beurzen in greep van ECB-vergadering

AMSTERDAM (AFN) - De komende beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) hield woensdag de beurzen in zijn greep. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de plannen die het ECB-bestuur naar verwachting donderdag ontvouwt om de eurocrisis verder te lijf te gaan.

De verwachtingen zijn hooggespannen sinds Draghi eind juli zei dat hij er alles aan wil doen om de euro te redden. Er is al veel gespeculeerd over mogelijke ingrepen op de obligatiemarkt, maar er heerst verdeeldheid binnen het ECB-bestuur over onder meer de vraag hoe ver het mandaat van de centrale bank reikt.

De belangrijkste graadmeters lieten bij het slot een gemengd beeld zien. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent hoger op 328,83 punten. De Midkap daalde 0,2 procent tot 503,55 punten. De hoofdindices in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,5 en 0,2 procent, die in Londen zakte 0,3 procent.

Recessie

Een tegenvallend cijfer over de dienstensector in de eurozone woog op het sentiment. De sector kromp in augustus voor de zevende maand op rij. Volgens de onderzoekers van Markit breidt de economische crisis zich steeds meer uit en zal de eurozone in het derde kwartaal in een recessie belanden.

In de AEX klom ING 1,5 procent. De bank en verzekeraar heeft zijn belang in het Amerikaanse Capital One verkocht voor 2,4 miljard euro. De verkoop levert een boekwinst op van 300 miljoen euro. Telecomconcern KPN zakte 2,8 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

BP

Olieconcern BP verloor in Londen 2,9 procent. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beticht het Britse bedrijf van grove nalatigheid en opzettelijk wangedrag tijdens de olieramp in de Golf van Mexico in april 2010. Die heeft BP al vele miljarden aan schadevergoedingen gekost.

De euro was 1,2605 dollar waard, tegen 1,2560 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,18 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder: 113,63 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen