ANP17 mei '12 07:35Aangepast op 17 mei '12 08:37

Japanse economie krabbelt overeind

EPA
EPA

TOKIO (AFN) - De Japanse economie is tussen januari en maart met 1 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Japanse overheid.

De groei is sterker dan economen gemiddeld voorzagen. Bovendien is de lichte krimp (0,2 procent) die eerder gemeld werd voor het laatste kwartaal van 2011, herzien tot een nulgroei.

De immense bedragen die de Japanse overheid uitgeeft aan het herbouwen van het land vormen de voornaamste aanjager van de groei, stellen economen. De aardbeving en de tsunami die het land vorig jaar troffen, veroorzaakten voor honderden miljarden euro's aan schade. Ook de aangetrokken consumentenuitgaven zijn een welkome duw in de rug voor de derde economie van de wereld.

Toch blijven Japanse beleidsmakers zich zorgen maken over de economische malaise in Europa. De EU is voor de Japanners een belangrijke afzetmarkt. Door de financiële perikelen rond onder meer Griekenland is de euro evenwel sterk gedaald ten opzichte van de Japanse yen. Dat drukt de export omdat Japanse producten daardoor voor Europeanen duurder worden.

Gerelateerde artikelen