ANP17 jan '12 08:03Aangepast op 17 jan '12 08:48

'Amsterdamse beurs opent hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag hoger openen. Ook de andere Europese beurzen beginnen met winsten in navolging van een positieve handelssessie in Azië. Beleggers richten zich op een sterker dan verwachte groei van de Chinese economie en schuiven de zorgen over de Europese schuldencrisis even aan de kant.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger. De markten lijken het negatieve nieuws uit Europa te negeren. Na de kredietafwaarderingen van enkele eurolanden is nu ook het Europese noodfonds zijn hoogste kredietstatus kwijt. De Aziatische beurzen lieten echter stevige winsten zien na positieve cijfers uit China en Europa trekt zich daar aan op'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Aan het bedrijvenfront zal supermarktconcern Ahold mogelijk profiteren van een adviesverhoging, terwijl navigatiebedrijf TomTom een adviesverlaging krijgt te verwerken.

ING

Bank en verzekeraar ING zal mogelijk ook in de belangstelling staan. Volgens persbureau Reuters onderzoekt AIA Group, de op twee na grootste verzekeraar van Azië, een bod op de Aziatische verzekeringsactiviteiten van ING.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank liet maandag weten dat de situatie in de eurozone in de afgelopen maanden is verslechterd. ,,We verkeren in een zeer ernstige situatie en dat moeten we onder ogen zien'', zei Draghi als hoofd van de European Systemic Risk Board (ESRB), een onafhankelijk orgaan van de EU dat toezicht houdt op het financiële systeem.

Kredietbeoordelaars

De centralebankpresident liet zich verder zeer kritisch uit over de kredietbeoordelaars die een grote rol in de financiële en economische crises spelen. ,,Wij moeten leren het zonder hen te doen, of met hen maar dan op een veel beperktere wijze.''

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde maandag de langetermijnwaardering voor het Europese noodfonds EFSF met een stap naar AA+ van AAA. De maatregel is volgens S&P een gevolg van de eerdere verlaging van de kredietwaardigheid van onder meer Frankrijk en Oostenrijk, twee landen die aan het fonds bijdragen.

Verre Oosten

In het Verre Oosten wisten de belangrijke beurzen dinsdag winsten te boeken. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte groei van de Chinese economie in het vierde kwartaal van 2011. In Tokio sloot de Nikkei 1,1 procent hoger.

De Europese beurzen wisten maandag de sombere stemming te weerstaan en sloten na een wisselvallige handelssessie met winst. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 313,23 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 486,80 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,4 tot 1,3 procent.

Dicht

De Amerikaanse beurzen waren maandag gesloten vanwege Martin Luther King Day.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,2749 dollar waard, tegen 1,2675 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 100,60 dollar per vat en Brentolie werd 0,9 procent duurder op 112,39 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen