ANP2 dec '12 18:33

Vitesse blijft één treffer van eerste plek af

ANP Pro Shots
ANP Pro Shots

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft zich zondag naast FC Twente aan kop van de eredivisie genesteld. De ploeg van trainer Fred Rutten kwam in punten op gelijke hoogte met de Tukkers door een simpele thuiszege op Roda JC: 3-0. Vitesse kwam één treffer te kort om op doelsaldo op de eerste plaats te komen. Toch zal clubeigenaar Merab Jordania de komende dagen ongetwijfeld met een tevreden gevoel naar de ranglijst kijken.

Een week na de knappe zege in Eindhoven op PSV (1-2) toonde Vitesse aan dat het ook mentaal wel goed zit. De ploeg van Rutten liet zich niet afleiden door alle aandacht die het de voorbije dagen kreeg en zette de wedstrijd tegen het defensief spelende Roda JC zakelijk en volwassen om in een overwinning. Gezien het relatief eenvoudige programma tot aan de winterstop, met wedstrijden tegen VVV-Venlo, RKC Waalwijk en sc Heerenveen, kan Vitesse zomaar de papieren 'wintertitel' gaan pakken.

De grote vraag is wat er in de winter gaat gebeuren met Wilfried Bony, de topschutter en smaakmaker van de Arnhemmers. Vitesse wil er alles aan doen om het Ivoriaanse krachtmens in het Gelredome te houden, om zo ook in de tweede seizoenshelft bovenin mee te kunnen spelen. Tegen Roda JC bleek dat Vitesse niet volledig afhankelijk is van Bony. De spits speelde een ongelukkige wedstrijd, met opvallend veel balverlies, en verscheen zowaar eens niet op het scorebord. Wel had Bony een belangrijk aandeel in de twee doelpunten van Jonathan Reis.

Reis

Marco van Ginkel had al vroeg in de wedstrijd, na 10 minuten, de score geopend. De international kreeg vanaf de rand van het strafschopgebied alle ruimte om uit te halen en passeerde Filip Kurto met een vlammend schot: 1-0. Doelman Kurto was overigens de enige speler van de Limburgers die in zijn vertrouwde tenue speelde. Zijn ploeggenoten droegen het rood-wit van de Arnhemse Boys, omdat de Belgische scheidsrechter Jonathan Lardot het shirt van Roda had afgekeurd.

Kort voor rust lanceerde Bony met een knappe steekbal zijn aanvalsmaatje Reis, die Kurto passeerde en voor 2-0 zorgde. Na een uur tikte de Braziliaan de derde achter Kurto nadat een inzet van Bony via de lat voor zijn voeten was beland. Een vierde treffer, die de eerste plaats in de eredivisie had betekend, bleef echter in het vervolg uit.

Gerelateerde artikelen