ANP25 apr '12 11:50Aangepast op 25 apr '12 13:10

Sterke kwartaalcijfers stuwen beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten woensdag het herstel voort te zetten. Sterke bedrijfsresultaten stelden beleggers gerust en schoven de zorgen over de Europese schuldencrisis naar de achtergrond. Daarnaast werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

,,Na de schrik aan het begin van de week lijkt de rust weer teruggekeerd en is de risicobereidheid toegenomen. De kwartaalcijfers van bedrijven blijven meevallen en op de obligatiemarkt is het renteverschil tussen Nederland en Duitsland ook weer afgenomen'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middaghandel 0,9 procent hoger op 307,40 punten. De MidKap-index won 0,4 procent tot 515,84 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,6 en 1,2 procent. Londen bleef achter met een plus van 0,2 procent nadat bleek dat de Britse economie opnieuw in een recessie is beland.

Stijgers

In de AEX werden de stijgers aangevoerd door luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 3,9 procent. TomTom herstelde van een lagere opening en klom 2,6 procent. Het navigatiebedrijf leed in het eerste kwartaal onverwacht een nettoverlies. Dit kwam door een softwareprobleem in sommige producten. TomTom handhaafde wel de verwachtingen voor 2012. Het bedrijf gaf geen commentaar op een eventuele beursexit.

SNS Reaal ging aan kop in de MidKap met een plus van 6,5 procent. De bank en verzekeraar verwacht, op basis van voorlopige cijfers, een nettowinst in het eerste kwartaal van 2012. Apothekersbedrijf Mediq stond onderaan met een min van bijna 10 procent na zeer teleurstellende kwartaalcijfers.

ASMI

ASMI verloor 0,5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie zag zijn kwartaalomzet met 28 procent afnemen. Vopak steeg daarentegen 2,8 procent. Het tankopslagbedrijf wist zijn resultaten in het eerste kwartaal te verbeteren dankzij een continu sterke vraag naar opslagcapaciteit door de internationale oliehandel.

Ballast Nedam won 3 procent. Het bouwbedrijf handhaafde in een tussentijds handelsbericht zijn prognoses voor 2012. Toeleverancier van de chipindustrie Besi klom 5,5 procent na sterke resultaten en vooruitzichten.

BBVA

In Madrid steeg de Spaanse bank BBVA ruim 3 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. In Stockholm werd het Zweedse technologieconcern Electrolux beloond met een koerswinst van 8 procent na sterke kwartaalresultaten. Siemens won in Frankfurt 0,6 procent ondanks een winstwaarschuwing. Het Duitse technologieconcern kampte in het afgelopen kwartaal met problemen bij zijn divisie die technologie levert voorenergienetwerken.

De euro was 1,3222 dollar waard, tegen 1,3205 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 104,04 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,5 procent duurder op 118,80 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen