ANP22 nov '12 14:50Aangepast op 22 nov '12 16:52

FT: Schäuble beste EU-minister van Financiën

EPA
EPA

LONDEN (AFN) - De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is donderdag door de Britse zakenkrant Financial Times (FT) uitgeroepen tot de beste van Europa. Hij won die titel in 2010 ook, maar moest vorig jaar zijn Zweedse collega Anders Borg voor zich dulden. Borg werd dit jaar tweede.

Het dagblad stelt de ranglijst van ministers van Financiën van de 19 grootste economieën in de Europese Unie elk jaar samen. Daarbij wordt gekeken naar geloofwaardigheid, politieke vaardigheid en economische prestaties.

Voor Nederland staat nog niet de pas aangetreden Jeroen Dijsselbloem, maar zijn voorganger Jan Kees de Jager op de lijst. Hij staat 11e. Wat economische prestaties betreft komt De Jager niet verder dan plek 14. Alleen zijn collega's uit Italië, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal en Griekenland deden het volgens FT op dat terrein slechter.

Geloofwaardig

Maar wat betreft geloofwaardigheid scoort De Jager met een gedeelde 7e plaats, samen met de Finse Jutta Urpilainen, zelfs beter dan Schäuble. De Duitse bewindsman die 40 jaar ervaring als parlementslid en bestuurder meebrengt, moet het volgens FT meer dan al zijn collega's hebben van politieke vaardigheid. Ook op economisch vlak scoort Schäuble met een 3e plek goed.

Het meest geloofwaardig zijn volgens FT de Belgische bewindsman Steven Vanackere en zijn Tsjechische ambtsgenoot Miroslav Kalousek. De minister met de beste prestaties op het economische vlak is Peter Kazimir uit Slowakije. Hij staat wat betreft geloofwaardigheid daarentegen op de voorlaatste plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen