ANP30 aug '12 17:35

Rodriguez verstevigt leiding in Vuelta

Joaquim Rodriguez. EPA
Joaquim Rodriguez. EPA

MIRADOR DE EZARO (ANP) - Joaquim Rodriguez heeft met een ritzege in de 12e etappe zijn leidende positie in de Ronde van Spanje verstevigd. De kleine klimmer van Katoesja versloeg op de 2 kilometer lange en vooral steile slotklim in Mirador de Ezaro na 190 kilometer zijn naaste belager Alberto Contador.

Robert Gesink eindigde na Alejandro Valverde, de derde Spanjaard, als vierde. De Raborenner verloor 20 seconden op Rodriguez. De Brit Christopher Froome eindigde op 3 seconden van Gesink als vijfde. Rodriguez vergrootte zijn voorsprong op Contador in het klassement naar 13 seconden. Gesink staat daarin vijfde op net geen 3 minuten.

Rodriguez mocht zijn ploeggenoten dankbaar zijn. Mede dankzij het kopwerk van onder anderen oud-Vueltawinnaar Denis Mentsjov werden vier koplopers in het zicht van de finish gegrepen. De klassementsleider ging er vervolgens op een kilometer van de streep vandoor. Alleen Contador kon volgen, maar die moest passen na een tweede demarrage van de Katoesja-renner.

Bauke Mollema (14e) en Laurens ten Dam (17e) hielden de schade beperkt en behouden net als Gesink hun plek in de top 10 van het algemeen klassement.

Gerelateerde artikelen