ANP12 jun '12 15:57

TomTom koploper op nerveuze beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten dinsdagmiddag overwegend kleine winsten zien. Navigatiebedrijf TomTom was de absolute koploper na een kaartendeal met iPhone-maker Apple. De markten bleven echter zeer nerveus door de onzekerheden rondom het reddingsplan voor de Spaanse banken en de naderende Griekse verkiezingen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 291,54 punten. De MidKap-index daalde 1,3 procent tot 487,60 punten door forse koersverliezen van technische dienstverlener Imtech en bouwbedrijf BAM. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,1 en 0,4 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex kort na de openingsbel 0,2 procent hoger.

In Madrid won de hoofdgraadmeter 0,1 procent. De twee grootste Spaanse banken, Santander en BBVA, stegen tussen 0,6 en 1 procent ondanks een verlaging van de waardering door kredietbeoordelaar Fitch.

TomTom

Op de obligatiemarkt vervloog de opluchting over de Spaanse hulpaanvraag bij de Europese Unie ook snel. De rente op 10-jarig Spaans staatspapier liep dinsdag weer op tot 6,7 procent. Een dag eerder daalde de Spaanse rente nog tot rond de 6 procent. Economen beschouwen een renteniveau boven die grens als onhoudbaar op de lange termijn. De Italiaanse 10-jarige rente steeg in het kielzog tot boven de 6,2 procent.

TomTom was veruit de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 13 procent. Het bedrijf gaat kaarten en aanverwante informatie leveren aan Apple. Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities is de deal een opsteker voor TomTom, alleen al gezien het enorme aantal gebruikers van de iPhone en de iPad.

Fusie

KPN won 0,8 procent. Het Mexicaanse telefoniebedrijf América Móvil, dat een gedeeltelijk bod heeft uitgebracht op KPN, heeft zijn belang in KPN uitgebreid van 5 naar 7,3 procent.

Pharming zakte ruim 23 procent. Het biotechnologiebedrijf verkeert in zwaar weer en is op zoek naar een partner voor een fusie, of overname. Ook dreigt een belangrijke studie in de Verenigde Staten naar de werking van het geneesmiddel Ruconest tot 3 maanden vertraging op te lopen.

DE

DE Master Blenders 1753, beter bekend onder de oude naam Douwe Egberts, maakte zijn debuut op de Amsterdamse beurs en noteerde op 8,19 euro. De openingskoers bedroeg 8 euro. De van Sara Lee afgesplitste koffietak heeft daarmee een waarde van ruim 4,7 miljard euro.

De euro zakte weer onder de 1,25 dollar en was 1,2489 dollar waard. Aan het eind van de Europese beurshandel maandag stond de euro op 1,2505 dollar. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 83,26 dollar per vat. Brentolie daalde 0,2 procent tot 97,79 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen