ANP17 aug '12 07:52Aangepast op 17 aug '12 08:35

'Europese beurzen openen hoger'

AMSTERDAM (AFN) -De Europese beurzen openen vrijdag naar verwachting hoger in navolging van de koerswinsten op Wall Street. De risicobereidheid onder beleggers lijkt te zijn toegenomen nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet doorschemeren achter de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) te staan om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden.

De Duitse bondskanselier heeft andere landen van eurolanden opgeroepen snel aan een verdere politieke en economische integratie te werken. Tijdens een bezoek aan Canada, waar Merkel sprak met de Canadese premier Stephen Harper, zei ze ,,dat het een kwestie is van de stap zetten die niet is gezet toen de monetaire unie werd gecreëerd, namelijk naar een politieke unie''.

Tijdens het bezoek aan Canada bevestigde Merkel tevens dat ECB-president Mario Draghi er ,,alles aan zal doen'' om de euro te redden. Marktpartijen vatten dat op als een teken dat Duitsland zijn verzet tegen een nog grotere rol van de ECB in het bestrijden van de schuldencrisis en hulpverlening aan zwakke eurolanden zal laten varen.

Brunel

Aan het bedrijvenfront liet Brunel weten opnieuw een zeer sterk kwartaal achter de rug te hebben. De detacheerder verhoogde de verwachtingen voor de rest van het jaar. Telegraaf Media Groep (TMG) zag daarentegen de advertentie-inkomsten afgelopen halfjaar opnieuw sterk dalen en ziet daarom af van zijn eerder winstvoorspelling.

De beurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag overwegend winsten zien. De Nikkei in Tokio klom 0,8 procent tot 9162,50 punten. Dat is het hoogste slotniveau in 3 maanden tijd. De hoop op crisismaatregelen in Europa zorgde voor een positieve stemming. Daarnaast bleven de exportbedrijven profiteren van een verdere verzwakking van de Japanse yen.

Wall Street

De opmerkingen van Merkel zorgden donderdag ook voor optimisme op Wall Street. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 13.250,11 punten. De S&P 500-index kreeg er eveneens 0,7 procent bij tot 1415,51 punten en sloot op de hoogste stand in ruim vier maanden. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1 procent bij tot 3062,39 punten.

De Europese beurzen sloten eerder op de dag ook overwegend met winsten na een tamme handelssessie. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 333,75 punten. DeMidKap-index steeg 1 procent tot 509,97 punten dankzij sterke koerswinsten van onder meer Aalberts en SNS Reaal. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent. Londen sloot vlak.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2360 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,24 dollar per vat en Brentolie zakte 0,9 procent tot 114,19 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen