ANP14 mrt '12 17:48

Europese beurzen zetten opmars voort

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen vervolgden woensdag de opmars richting de hoogste niveaus van afgelopen zomer. Positieve uitlatingen van de Federal Reserve over de Amerikaanse economie en een succesvolle Italiaanse obligatieveiling zorgden voor optimisme onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent (1,71 punten) hoger op 333,20 punten. De MidKap-index klom eveneens 0,5 procent (2,83 punten) tot 551,80 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 1,2 en 0,4 procent. Londen bleef achter met een min van 0,2 procent.

Italië wist woensdag 6 miljard euro op te halen met de veiling van staatsobligaties. De rente die het Zuid-Europese land moet betalen op de leningen zakte daarbij tot het laagste niveau sinds oktober 2010.

Schuldenberg

Sterke verliezen op de Portugese beurs en een zwak presterende Spaanse beurs, wijst erop dat beleggers er weinig vertrouwen in hebben dat de twee landen hun schuldenberg kunnen wegwerken. Deze zorgen kunnen de Europese beurzen verder gaan beïnvloeden.

Conjunctuurgevoelige bedrijven, zoals de staalfabrikanten en automakers, werden opgepikt nadat de Federal Reserve liet weten iets positiever te zijn over de Amerikaanse economie. Ook bleek dat een meerderheid van de grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten is geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve.

Testuitslagen

De Europese banken en verzekeraars profiteerden van de positieve testuitslagen van hun Amerikaanse concurrenten. In Frankfurt klom Deutsche Bank 3,4 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 2,8 procent.

De financiële fondsen Aegon en ING voerden de stijgers aan in de AEX met winsten van respectievelijk 6,3 en 2,5 procent. Baggeraar Boskalis, die donderdag de resultaten publiceert, was de sterkste daler met een min van 1,6 procent.

Sky Radio

In de MidKap klom Advanced Metallurgical Group (AMG) 5,8 procent. De producent van specialistische metalen zag de winst en omzet in 2011 sterk stijgen. Voor dit jaar wordt een verdere groei voorzien.

Smallcapper TMG ontkende woensdag manipulatie van de jaarcijfers, nadat NRC Handelsblad woensdag schreef dat de cijfers van TMG-dochter Sky Radio bewust slecht zijn voorgesteld. Het mediabedrijf rapporteerde woensdag over de jaarcijfers en waarschuwde daarbij voor een moeilijk 2012. Het aandeel sloot 0,1 procent lager.

Kerncentrales

Eon won 7 procent in Frankfurt. De Duitse energiegigant zag de nettowinst vorig jaar bijna halveren tot 2,5 miljard euro door kosten voor het sluiten van kerncentrales in Duitsland. De omzet klom wel met ruim een vijfde tot circa 113 miljard euro.

De euro was 1,3035 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 106,46 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 125,96 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen