ANP6 mei '12 17:03

AZ stelt deelname aan Europa League veilig

Petter Andersson (L) van FC Groningen in duel met Simon Poulsen van AZ. ANP PRO SHOTS
Petter Andersson (L) van FC Groningen in duel met Simon Poulsen van AZ. ANP PRO SHOTS

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft zondag deelname aan de Europa League van volgend seizoen definitief veilig gesteld. Het elftal van trainer Gertjan Verbeek, als kampioenskandidaat lange tijd de smaakmaker van dit seizoen, won in het slotduel van FC Groningen. In Alkmaar werd het 1-0 tegen het elftal van Pieter Huistra, dat deze competitie zwaar teleurstelde.

Lange tijd streed AZ op drie fronten. In de titelstrijd moest het elftal zich uiteindelijk gewonnen geven tegen Ajax. In de halve finale van de beker verloor de club verrassend van Heracles Almelo. Ook op Europees niveau ging het lang goed, totdat Valencia in de kwartfinale van de Europa League te sterk bleek.

Tegen FC Groningen speelde AZ vooral in de eerste fase sterk. Dat leidde tot de openingstreffer van Erik Falkenburg. Ook waren er aardige schoten van Niklas Moisander en Brett Holman, die het doel maar net misten. Na de hervatting viel de thuisclub wat terug. Groningen kreeg kansen op de gelijkmaker, door David Texeira en de naar FC Twente vertrekkende Dusan Tadic. Beiden hadden geen geluk.

,,Een beloning voor een fantastisch seizoen'', zei aanvaller Roy Beerens, die door een blessure niet speelde, naderhand. ,,We hebben het ook verdiend. Door wat tegenslagen in de laatste wedstrijden werd rechtstreekse kwalificatie voor Europees voetbal zelfs nog even lastig. Gelukkig zijn we niet in de problemen geraakt. Dat was gezien de manier waarop we dit seizoen hebben gespeeld ook zeer onterecht geweest.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen