ANP7 sep '12 15:07

'Wall Street opent licht hoger'

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - In New York zullen de beurzen vrijdag naar verwachting licht hoger openen. Beleggers nemen wat gas terug na de rally van een dag eerder. De stemming wordt daarbij gedrukt door een zwakke banengroei in de Verenigde Staten.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in augustus met 96.000 banen is toegenomen. De banengroei viel fors lager uit dan verwacht. Economen hadden gerekend op 125.000 nieuwe banen.

Ook werd de banengroei over juli neerwaarts herzien tot 141.000. Eerder was voor juli een groei van 163.000 banen gemeld. De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde daarentegen in augustus licht tot 8,1 procent, van 8,3 procent een maand eerder. Economen rekenden er in doorsnee op dat het cijfer niet zou veranderen ten opzichte van juli.

Intel

Intel zakt ruim 2 procent in de voorbeurshandel. De Amerikaanse chipfabrikant verlaagde zijn omzetprognose voor het derde kwartaal vanwege een zwakker dan verwachte vraag naar zijn producten. De grootste klant van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML heeft naar eigen zeggen last van de verslechterende economische omstandigheden.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 0,1 en 0,3 procent voor de Amerikaanse beurzen. Donderdag lieten de New Yorkse beurzen stevige winsten zien. Het nieuwe programma voor het opkopen van staatsobligaties van de ECB werd enthousiast ontvangen en ook viel een flinke banengroei in de Amerikaanse private sector in goede aarde.

De Dow-Jonesindex sloot 1,9 procent hoger op 13.292 punten. De Nasdaq zette de hoogste slotstand neer sinds 2000 en de S&P 500 klom tot het hoogste niveau sinds 2008.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen