ANP27 apr '12 11:37

Italië weer duurder uit met staatsleningen

ANP
ANP

ROME (AFN) - Italië heeft vrijdag aanzienlijke rentes moeten bieden om 5- en 10-jarige staatsleningen te slijten. Het rendement op de leningen liep op tot het hoogste niveau sinds januari.

Italie haalde 2,5 miljard euro op met de 10-jaarslening. Het rendement op die obligaties steeg tot 5,84 procent, tegen 5,24 procent bij de vorige vergelijkbare veiling eind maart.

De 5-jaarslening bracht 2,4 miljard euro op, tegen een gemiddeld rendement van 4,86 procent. Eind vorige maand volstond een rente van 4,18 procent.

Spanje

De totale opbrengst van de veiling voldeed aan de verwachtingen van de overheid en van analisten. ,,De prijs roept echter de vraag op hoe lang Italië zichzelf kan financieren op een niveau dat door velen als onhoudbaar wordt gezien'', stelde een Londense strateeg van de Rabobank.

De twijfels over de obligaties van zwakkere eurolanden namen donderdag toe, doordat kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de rating van Spanje opnieuw verlaagde. De rente op 10-jarige Spaanse obligaties liep daardoor vrijdag op tot 5,97 procent, tegen circa 5,8 procent op donderdag.

De rente op bestaande Italiaanse 10-jaarsleningen stond vrijdag aan het einde van de ochtend op 5,73 procent. Dat was eveneens circa 0,1 procentpunt hoger dan op donderdag.

Gerelateerde artikelen