ANP14 aug '12 15:53Aangepast op 14 aug '12 16:57

Macrocijfers stuwen beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen dinsdag omhoog. De stemming werd gesteund door sterker dan verwachte Amerikaanse detailhandelsverkopen. Ook hielden economische cijfers uit de eurozone de deur open voor meer steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam noteerde met nog drie kwartier handel te gaan 0,4 procent hoger op 332,68 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 502,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen 0,4 en 0,8 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na ruim een uur handel 0,2 procent hoger. Winkeliers in de Verenigde Staten verkochten in juli 0,8 procent meer dan een maand eerder. De verkopen vielen daarmee flink hoger uit dan economen hadden voorzien. De voorraden die bedrijven aanhielden stegen in juni met 0,1 procent, zo werd na het begin van de handel gemeld. Economen hadden gerekend op een stijging van 0,2 procent.

Krimp

Op macro-economisch vlak bleek verder dat de economieën van de eurolanden in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,2 procent zijn gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In Duitsland viel de groei wat hoger uit dan verwacht, terwijl de Franse economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal stagneerde. In Nederland groeide de economie onverwacht met 0,2 procent.

Daarnaast meldde het onderzoeksinstituut ZEW dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in augustus verder is afgenomen. Het is de vierde maand op rij dat het vertrouwen daalt.

TNT Express

In de AEX zakte TNT Express 0,8 procent. De Europese Commissie liet weten een pauze in te lassen bij het onderzoek naar de geplande overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS.

Van Lanschot leverde 1,3 procent in. De bank zag de nettowinst in de eerste helft van het jaar met 87 procent kelderen door hogere voorzieningen voor slechte kredieten.

RWE

In Frankfurt verloor het Duitse energieconcern RWE 0,2 procent. Het moederbedrijf van het Nederlandse Essent schrapt de komende 2 jaar nog eens ongeveer 2400 banen. Het verlies aan werkgelegenheid komt bovenop het eerder aangekondigde verlies van 8000 arbeidsplaatsen.

Hochtief daalde 2,3 procent. De grootste bouwonderneming van Duitsland is in het tweede kwartaal van het jaar onverwacht in de rode cijfers gedoken. Dat kwam onder meer omdat het concern geld opzij moest zetten voor een project in Hamburg.

De euro was 1,2318 dollar waard, tegen 1,2337 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 93,24 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 113,31 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen