ANP9 mei '12 21:37Aangepast op 9 mei '12 22:18

Griekenland zet ook Wall Street op verlies

NEW YORK (AFN) - In New York noteerden de Amerikaanse effectenbeurzen woensdag lager. De aanhoudende onzekerheid over de politieke situatie in Griekenland en de mogelijke gevolgen daarvan voor de gehele eurozone, blijven de markten in hun greep houden. Ook zorgen over de financiële sector in Spanje spelen een rol.

De Dow-Jonesindex noteerde tijdens een goed halfuur voor het slot 0,8 procent lager op 12.835,06 punten. De Amerikaanse hoofdgraadmeter boekte daarmee de zesde verliesbeurt op rij. De S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1354,58 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4 procent tot 2934,71 punten.

Eerder op de dag waren de verliezen nog wat groter, maar Amerikaanse beleggers putten hoop uit eerdere momenten van grote onzekerheid rond de euro. ,,Iedere keer dat er problemen zijn in Europa, wordt het heel, heel donker, en dan trekt weer iemand een oplossing uit de hoge hoed'', zei een vermogensbeheerder in New York tegen Reuters. ,,Dat zorgt voor enige rust. Mensen denken: o, dat Griekse gedoe zal ook wel weer worden opgelost.''

EFSF

Het Europese noodfonds EFSF stelde de markten verder gerust door bekend te maken dat niet getornd wordt aan een eerder besluit om de volgende tranche aan noodsteun aan Griekenland vrij te geven. Een bedrag van 4,2 miljard euro wordt donderdag uitgekeerd, zodat Griekenland op korte termijn zijn schulden kan aflossen. Nog eens 1 miljard euro wordt in een later stadium verstrekt, afhankelijk van de Griekse financieringsbehoefte.

Het aandeel Walt Disney klom tegen de trend in 1,6 procent. De Amerikaanse entertainmentgigant boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Dat was vooral te danken aan hogere advertentie-inkomsten bij sportzender ESPN en een hogere omzet in de pretparken van het concern.

Macy's

Detailhandelsconcern Macy's sprong er in negatieve zin uit met een koersverlies van 3,7 procent. het bedrijf kwam voorbeurs weliswaar met beter dan verwachte kwartaalresultaten, maar verzuimde tot teleurstelling van beleggers zijn vooruitzichten voor het lopende jaar te verhogen.

De euro noteerde tegen het eidne van de handel op Wall Street een koers van 1,2945 dollar, tegen 1,2950 dollar bij sluiting van de Europese beurzen. Amerikaanse oliekostte 96,46 dollar per vat, een daling van 0,6 procent. De prijs van Brentolie bleef nagenoeg stabiel op 112,71 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen