ANP26 apr '12 09:47

'Zeer sterk eerste kwartaal Shell'

AMSTERDAM (AFN) - Shell presenteerde donderdag zeer sterke eerstekwartaalcijfers, aldus het Britse Oriel Securities. Het olieconcern rapporteerde een ccs-winst ex items van 7,3 miljard dollar, waar het effectenhuis rekende op 6,39 miljard dollar.

De grote verrassing bij de Upstreamdivisie zat volgens Oriel bij Integrated Gas, waar Shell een winst haalde van 2,4 miljard dollar. Oriel verwachtte hier een plus van 1,9 miljard dollar na de winst van 1,1 miljard dollar die Shell in de eerste maanden van 2011 boekte. Volgens het effectenhuis weerspiegelt het resultaat het op stoom komen van het Pearl GTL-project in Qatar, een beter dan verwachte prestatie bij het Russische Sakhalin-project en sterke handelsresultaten.

Bij Downstream haalde Shell een winst van 1,1 miljard dollar, waar Oriel een winst van 900 miljoen dollar voorzag. De winst was onder meer te danken aan een lichte verbetering van de raffinagemarges en een sterke bijdrage uit de Raízen-joint venture in Brazilië. De raffinageactiviteiten leden echter nog altijd een verlies.

Rond half tien noteerde Shell 2,9 procent hoger op 26,78 euro, terwijl de AEX-index 1,4 procent steeg tot 312,26 punten.

Gerelateerde artikelen