ANP7 mrt '12 08:01

Kopstukken Olympus aangeklaagd

TOKIO (AFN) - Japanse aanklagers hebben het door schandalen getroffen Olympus en 6 kopstukken rond de onderneming woensdag beschuldigd van het wegmoffelen van verliezen op beleggingen en het voeren van een dubbele boekhouding.

Het gaat onder meer om de voormalig topman van het technologiebedrijf, Tsuyoshi Kikukawa, vicepresident Hisashi Mori en bedrijfsaccountant Hideo Yamada. Zei werden vorige maand al gearresteerd. De bestuurders kunnen volgens rechtsgeleerden gevangenisstraffen tot 10 jaar tegemoet zien en boetes tot 10 miljoen yen (circa 96.000 euro).

Olympus staat onder zware druk door het fraudeschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam. Het bedrijf had 13 jaar lang verliezen op beleggingen verdoezeld met behulp van acquisities en buitensporige betalingen aan adviseurs. Met de fraudezaak is een bedrag van omgerekend 1,3 miljard euro gemoeid.

De zaak werd in de openbaarheid gebracht door de Britse bestuurder Michael Woodford. Die werd vervolgens ontslagen omdat hij bedrijfsgeheimen zou hebben onthuld. Olympus heeft de illegale handelwijze in november toegegeven.Olympus staat bekend as fabrikant van digitale camera's en andere elektronische apparatuur.

Gerelateerde artikelen