ANP19 okt '12 14:06Aangepast op 19 okt '12 14:34

'Markten in Europa moeten verder open'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Europese landen moeten hun markt verder openstellen voor ondernemers uit andere Europese landen. Wat betreft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) kunnen landen het goede voorbeeld volgen dat Nederland geeft door bijvoorbeeld de administratieve eisen te versoepelen voor buitenlandse ondernemers die een bv willen oprichten, en buitenlandse bedrijven toe te staan hier bouwkundige keuringen uit te voeren.

Die boodschap gaf Verhagen vrijdag af bij een bijeenkomst waar in aanwezigheid van onder anderen eurocommissaris Michel Barnier werd stilgestaan bij het 20-jarig bestaan van één interne Europese markt. Die markt heeft de Nederlandse economie veel banen en inkomsten opgeleverd, maar om er de vruchten van te kunnen blijven plukken, is het zaak dat landen in actie komen en onnodige belemmeringen voor Europese ondernemers wegnemen, aldus Verhagen.

,,We moeten niet achteroverleunen en wachten tot Brussel maatregelen neemt om de interne markt te vergroten. Nederland loopt voorop in het wegnemen van onnodige belemmeringen voor Europese ondernemers. Als andere lidstaten het Nederlandse voorbeeld volgen, kunnen we nog veel meer profiteren van de interne markt'', stelde de bewindsman.

Hij becijferde dat de Europese eenwording de Nederlandse economie sinds 1992 4 tot 6 procent economische groei extra opleverde. Per Nederlander zou dat neerkomen op 2000 euro extra inkomen per jaar, terwijl consumenten ook ervan profiteren dat bijvoorbeeld prijzen voor vliegtickets en telefonie 40 procent lager liggen dan voor de Europese interne markt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen