ANP26 apr '12 11:56

AEX hoger dankzij Shell en Unilever

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdagmiddag overwegend verliezen zien. Beleggers kregen opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken, die gemengd werden ontvangen. In Amsterdam wist de AEX het hoofd boven water te houden dankzij beter dan verwachte resultaten van zwaargewichten Shell en Unilever.

,,De Nederlandse beurs doet het beter dankzij sterke cijfers van Shell, Unilever en Randstad. In Frankrijk en Duitsland hebben ze te kampen met wat tegenvallende bedrijfsresultaten. Per saldo blijft het bedrijfsleven redelijk goed draaien. De consument blijft echter onzeker en de overheden kampen met begrotingstekorten", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 308,88 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 511,32 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,8 en 0,5 procent. De beurs in Londen, waar Shell en Unilever ook een notering hebben, won 0,1 procent.

Daling economisch vertrouwen

De stemming op de Europese aandelenmarkten werd gedrukt door een onverwachte sterke daling van het economisch vertrouwen in de eurozone. De index waarmee de Europese Commissie het vertrouwen in de eurolanden meet, daalde in april van 94,5 naar 92,8.

In de AEX was Shell de grootste stijger met een winst van 3,2 procent. Het olieconcern boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht, dankzij een hogere productie en gestegenolieprijzen.

Unilever

Unilever volgde met een winst van 2,9 procent. Het levensmiddelenconcern is het jaar relatief sterk begonnen met een omzetgroei van 11,9 procent in het eerste kwartaal. Om de gestegen grondstofkosten te compenseren verhoogde Unilever de prijzen met in totaal 4,7 procent.

De eerstekwartaalresultaten van Randstad werden ook goed ontvangen. Het uitzendconcern overtrof de verwachtingen van analisten en werd getrakteerd op een koerswinst van 2,5 procent.

Alcatel-Lucent onderuit

In Parijs ging telecomapparatuurmaker Alcatel-Lucent bijna 14 procent onderuit na teleurstellende kwartaalcijfers. Santander zakte in Madrid 4,7 procent. De Spaanse bank boekte in het eerste kwartaal een kwart minder winst.

In Frankfurt leverde Deutsche Bank 5,8 procent in na tegenvallende kwartaalcijfers. Bayer steeg daarentegen 1,9 procent. De Duitse chemiegigant profiteerde in het eerste kwartaal van de sterke vraag vanuit de landbouwsector naar bestrijdingsmiddelen.

Volkswagen wint

Volkswagen klom 6,1 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De Duitse automaker lijkt geen last te hebben van de moeilijkere economische omstandigheden en bracht in het afgelopen kwartaal een recordaantal auto's aan de man.

De euro was 1,3205 dollar waard, tegen 1,3209 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 103,89 dollar per vat enBrentolie klom 0,1 procent tot 119,23 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen