ANP23 nov '12 16:59Aangepast op 23 nov '12 18:20

Nog geen akkoord over EU-meerjarenbegroting

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - De speciale Europese top over de meerjarenbegroting van de Europese Unie 2014-2020 is vrijdagmiddag zonder resultaat afgebroken. Begin volgend jaar komt er een vervolgtop, meldde Europees president Herman Van Rompuy als voorzitter van de top. Hij hoopt dan een doorbraak te bewerkstelligen, zo verklaarde hij na afloop.

Een precieze datum voor het volgende topoverleg is er nog niet. In de tussentijd zal Van Rompuy samen met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso aan een compromis werken.

De Europese leiders zouden elkaar iets zijn genaderd bij hun uiteenlopende opvattingen over de EU-financiën voor de volgende 7 jaarsperiode. Een deel van de EU-lidstaten wil meer geld uit Brussel. De meeste rijkere landen, zoals Nederland, willen juist minder aan Brussel afdragen.

Tijd

De Europese Commissie stelde voor de periode 2014-2020 een budget voor van ruim 1000 miljard euro, zo'n 50 miljard meer dan in de huidige periode. Van Rompuy wil op het totale bedrag 80 miljard beknibbelen. ,,We gaan de komende weken door met het zoeken naar overeenstemming tussen de 27 EU-leiders over het budget'', aldus de president.

Volgens Van Rompuy is het niet nodig de situatie te dramatiseren. Ook voor de meerjarenbegroting 2007-2013 hadden de Europese leiders twee pogingen nodig, benadrukte hij. De afzonderlijke gesprekken tussen hem en de EU-leiders donderdag en het gezamenlijk overleg vrijdag zouden zeer constructief zijn geweest.

,,We hebben nog tijd'', zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van het overleg. ,,Er is nu geen reden om het af te raffelen.'' Volgens Merkel zijn er voldoende mogelijkheden om tot overeenstemming te komen begin volgend jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen