ANP28 aug '12 12:47Aangepast op 28 aug '12 13:02

Draghi heeft geen tijd voor Jackson Hole

Mario Draghi. EPA
Mario Draghi. EPA

FRANKFURT (AFN) - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heeft eind deze week geen tijd voor de bijeenkomst met zijn internationale vakbroeders in het Amerikaanse Jackson Hole. Ook de andere bestuursleden van de ECB laten de topbijeenkomst aan zich voorbij gaan, zo liet een woordvoerder van de ECB dinsdag weten.

Draghi zou oorspronkelijk een toespraak houden op de jaarlijkse conferentie in het Amerikaanse skioord. De ECB-bestuurders hebben echter hun handen vol aan de voorbereiding van de volgende beleidsvergadering van de centrale bank, die volgende week donderdag plaatsvindt.

De ECB ontvouwt dan mogelijk nieuwe plannen in de strijd tegen de schuldencrisis. De centrale bank gaf begin deze maand aan na te denken over nieuwe interventies die de hoge rentes op Zuid-Europese staatsobligaties moeten terugdringen. Draghi beloofde daarbij op korte termijn met uitgewerkte plannen te zullen komen.

Staatsobligaties

De centrale bank overweegt opnieuw staatsobligaties van de zwakkere eurolanden op te kopen, zoals dat ook al gebeurde in de periode van mei 2010 tot begin dit jaar. De ECB zou de aankopen nu echter in samenwerking met de Europese noodfondsen willen uitvoeren. Op die manier kunnen er strenge voorwaarden worden gekoppeld aan de steun.

De eventuele nieuwe ingrepen van de ECB vallen slecht in Duitsland. De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann, die net als zijn collega's uit de andere eurolanden deel uitmaakt van het beleidscomité van de ECB, liet dit weekeinde opnieuw weten dat de onafhankelijke rol van de centrale bank gevaar loopt. Bovendien overschrijdt de ECB met de interventies op de obligatiemarkten volgens hem de grenzen van zijn mandaat.

De eveneens Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen probeerde Weidmann maandag gerust te stellen door te benadrukken dat het nieuwe opkoopprogramma niet wordt gebruikt om overheden te financieren.

Gerelateerde artikelen