ANP17 okt '12 17:39Aangepast op 17 okt '12 18:26

Stiglitz: Griekenland en Spanje in depressie

Econoom en oud-Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz. EPA
Econoom en oud-Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz. EPA

NEW DELHI (AFN) - Griekenland en Spanje zijn ,,in depressie, niet in recessie''. Dit zei econoom en oud-Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz woensdag. Hij bekritiseerde de harde bezuinigingsmaatregelen in deze landen die de economie in een neerwaartse spiraal brengen.

Stiglitz zei ook dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige week ,,een beetje te optimistisch'' was in zijn prognose dat de economie van de eurozone in 2012 met 0,4 procent zal krimpen en volgend jaar met 0,2 procent zal stijgen.

,,Ik ben pessimistischer dan zij zijn. Ik zie een aanzienlijk risico van aanhoudende onrust'', aldus Stiglitz in de marge van een conferentie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in New Delhi.

EU-top

Stiglitz, die als topadviseur werkte voor de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton, sprak aan de vooravond van een belangrijke tweedaagse top van EU-leiders in Brussel over de crisis in de eurozone. ,,Bezuinigingen brengen Europa naar beneden en verminderen de kans om dingen te laten werken'', zei Stiglitz, momenteel hoogleraar aan New York Columbia University.

De werkloosheid in het bijna failliete Griekenland is 25,1 procent terwijl de economie krimpt en het land met de internationale geldschieters onderhandelt over meer bezuinigingen. In Spanje is 24,6 procent van de beroepsbevolking werkloos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen