ANP21 aug '12 08:46

Iran wil via Armenië banksancties omzeilen

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - Iran probeert haar geld in Armenië onder te brengen. Daarmee wil de islamitische republiek de sancties van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen haar eigen banken omzeilen. Dat stellen diplomaten die toezien op naleving van die sancties dinsdag tegenover persbureau Reuters.

Teheran raakt steeds meer geïsoleerd door onderzoeken van westerse overheden en geheime diensten naar banden tussen banken en het bewind in Iran. Daarbij draait alles om het lamleggen van het nucleaire programma van president Mahmoud Ahmadinedjad, die door de sancties vrijwel geen transacties meer kan doen in dollars en euros.

Iran zou met het omwisselen van de eigen rial in Armeense dram het toezicht op de geldstromen kunnen bemoeilijken. Armenië, dat de banden met de Europese Unie wil aanhalen, ontkent dat het ongeoorloofde bankactiviteiten uitvoert voor Iran. Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de voornaamste bankrelaties voor Iran, maar die landen staan onder enorme Amerikaanse en Europese druk om die banden door te halen.

Gerelateerde artikelen