ANP24 jan '12 11:52

Beurzen staken opmars

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen staakten dinsdag de recente opmars. Beleggers waren voorzichtiger nadat de graadmeters een dag eerder de hoogste standen in 6 maanden bereikten. De stemming werd gedrukt door tegenvallende resultaten van Siemens en waarschuwingen van KPN en SBM Offshore. Ook het uitblijven van een deal tussen Griekenland en de banken speelde de markten parten.

,,In Amsterdam staan KPN en SBM onder druk na teleurstellende berichten, terwijl DSM een positieve uitschieter is door een samenwerking op het gebied van biobrandstof. Verder is er nog altijd geen akkoord tussen Griekenland en de banken. We verwachten dat ze er uiteindelijk wel uit zullen komen, maar het spel wordt hard gespeeld'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,2 procent lager op 319,09 punten. De MidKap-index daalde 2,1 procent tot 503,01 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tussen 0,8 en 1,3 procent.

SBM Offshore

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben Griekenland maandagavond teruggestuurd naar de onderhandelingstafel om met de banken te praten over afschrijvingen op Grieks staatspapier. Ook moeten de Grieken meer doen om hun schuldproblemen op te lossen.

In de AEX was SBM Offshore de grootste daler met een verlies van 7,2 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie waarschuwde dat de problemen bij de bouw van het Yme-boorplatform in het Noorse deel van de Noordzee een significant negatief effect zal hebben op het resultaat van 2011. Ook kondigde SBM het vertrek aan van financieel directeur Mark Miles.

DSM

KPN volgde met een min van ruim 6 procent. Het telecomconcern zag het resultaat in het vierde kwartaal afnemen. Ook verlaagde het bedrijf de verwachting voor 2012.

DSM was met een plus van 2,4 procent de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging van DSM om te gaan samenwerken met het Amerikaanse bedrijf POET voor de productie van de biobrandstof.

Petroplus

In Frankfurt zakte technologieconcern Siemens 3,8 procent na tegenvallende resultaten. De Franse banken Crédit Agricole en Société Générale verloren in Parijs respectievelijk 6 en 7,5 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde de kredietwaardigheid van de twee banken.

Ook werd dinsdag bekend dat de in Zwitserland gevestigde olieraffinaderij Petroplus uitstel van betaling heeft aangevraagd. Maandag was de handel in aandelen Petroplus op de Zwitserse beurs al geschorst op verzoek van het bedrijf zelf.

De euro was 1,3010 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 99,27 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 110,15 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen