ANP29 nov '12 15:31Aangepast op 29 nov '12 16:08

DNB: omvang schaduwbankieren valt mee

AMSTERDAM (AFN) - Schaduwbankieren speelt een grote rol in de Nederlandse financiële sector, maar een minder grote dan vaak wordt aangenomen. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag op basis van eigen onderzoek.

Schaduwbanken zijn financiële instellingen die geen bankvergunning hebben, maar wel een rol spelen bij het aantrekken of uitlenen van geld, bijvoorbeeld hedgefondsen en investeringsvehikels. De Britse toezichthouder FSB stelde onlangs dat schaduwbankieren in Nederland een relatief groot aandeel in de totale financiële sector heeft.

Volgens DNB valt dat bij nader inzien mee. Veel instellingen die schaduwbankieren, houden zich volgens de definitie die de FSB hanteert, namelijk helemaal niet bezig met bancaire activiteiten. Zij beheren veelal interne geldstromen binnen multinationale ondernemingen en moeten dus niet als financiële intermediairs worden gezien, aldus de toezichthouder.

Balanstotaal

De financiële instellingen buiten de banken, verzekeraars en pensioenfondsen om hebben in Nederland samen een balanstotaal van circa 3000 miljard euro, ofwel 45 procent van het totaal. Volgens DNB is maximaal een op de drie daadwerkelijk een schaduwbank. Het Nederlandse schaduwbankwezen is daarmee ,,nog steeds substantieel, maar met een aandeel van 15 procent in de totale financiële sector wel fors kleiner dan het reguliere bankwezen'', aldus de centrale bank.

De Europese Commissie kondigde eerder dit jaar strengere regels aan voor schaduwbanken, omdat die gezien worden als een risico voor de financiële stabiliteit. Nu opereren zij nog voor een fors deel buiten het gezichtsveld van toezichthouders. De branche zou net zo goed gereguleerd moeten worden als de gewone bankensector, vindt het dagelijks bestuur van de Europese Unie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen