ANP6 feb '12 18:31Aangepast op 6 feb '12 19:02

AFM: bijna 70 procent totaal pensioenonbewust

AMSTERDAM (AFN) - Het pensioen is voor veel mensen het belangrijkste financiële product waar ze mee te maken krijgen, toch is maar liefst 69 procent van de mensen ,,volledig pensioenonbewust''. Dat meldde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag. Om die reden moeten mensen beter en actiever worden geïnformeerd over hun oudedagsvoorziening, vindt de AFM.

Consumenten kunnen via mijnpensioenoverzicht.nl inzage krijgen in hun AOW en aanvullend pensioen. ,,Op dit moment ontbreekt echter het overzicht voor de consument van zijn totale inkomen en vermogen bij pensioen en de vergelijking met zijn uitgavepatroon'', aldus de AFM. En als de consument dan eenmaal dat inzicht heeft, moet die indien nodig vooral in beweging komen.

Volgens de AFM zijn er nu wel goede initiatieven om mensen te informeren, maar bereiken die maar een beperkte groep. Om meer mensen te bereiken, zou volgens de AFM bijvoorbeeld gebruik gemaakt kunnen worden van het Geldloket van Wijzer in geldzaken, dat komend najaar op proef gaat. ,,Dit loket heeft als doel voorlichting te geven over geldzaken en kan daarmee bevorderen dat een consument pensioenbewust wordt.''

Ook een uitbreiding van mijnpensioenoverzicht.nl kan volgens de AFM een bijdrage leveren aan het pensioenbewustzijn van mensen.

Gerelateerde artikelen