ANP6 aug '12 10:51Aangepast op 6 aug '12 11:13

Duitse sociaaldemocraten willen schuldenunie

EPA
EPA

BERLIJN (AFN) - De Duitse sociaaldemocraten (SPD) willen dat de eurolanden gemeenschappelijk garant gaan staan voor alle schulden in de eurozone. Daaraan moeten dan wel strikte gezamenlijke controles over de staatsfinanciën worden verbonden. Dat heeft SPD-leider Sigmar Gabriel gezegd in de krant Berliner Zeitung.

Gabriel steunt daarmee een vergelijkbaar voorstel van drie Duitse professoren. Om de strengere controle op de Duitse overheidsfinanciën aan Europese instituties over te dragen, is wel een grondwetswijziging nodig. De SPD wil daarover een referendum houden. Gabriel zal zijn plannen voorleggen aan de voorzitters van andere sociaaldemocratische partijen in Europa.

Volgens de SPD is de houding van de Duitse regering in de eurocrisis tot dusver een mislukking gebleken. De grootste oppositiepartij in de Bondsdag gaf eerder nog steun aan de regering van bondskanselier Angela Merkel in de Europese crisis.

Geen discussie

Regeringspartij CDU/CSU wees de plannen van Gabriel van de hand. De partij van Merkel ziet niets in een schuldenunie, en een discussie over de grondwet is wat haar betreft niet aan de orde.

CDU/CSU-fractieleider Volker Kauder nam het daarbij op voor de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann, die zich bij de Europese Centrale Bank (ECB) heeft uitgesproken tegen het opkopen van meer staatsleningen van zwakke eurolanden door de ECB. ,,Er moet toch minstens één verstandig persoon zijn, die ervoor zorgt dat de zaak niet helemaal uit de hand loopt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen