ANP17 nov '11 13:37

Sietske H. harteloos of in geestelijke nood?

LEEUWARDEN (ANP) - Ze zegt zelf dat ze niet wist wat ze ging doen met haar baby's. De voorzitter van het gerechtshof in Leeuwarden vraagt zich wie Sietske H. werkelijk is: harteloze seriemoordenaar of een vrouw in enorme geestelijke nood. Het gerechtshof behandelt donderdag het hoger beroep van H. uit Nij Beets. De vrouw werd in mei door de rechtbank in de Friese hoofdstad tot 12 jaar cel veroordeeld wegens één keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord.

De rechtbank oordeelde in het voorjaar dat Sietske H. haar pasgeboren baby's, drie meisjes en een jongetje, direct na hun geboorte door verstikking om het leven bracht. De rechters vonden de zaak zo schokkend dat alleen een maximumstraf op zijn plaats was. De kindjes werden in de jaren 2003-2009 geboren. H. werd telkens zwanger zonder dat haar omgeving iets in de gaten had. De lijkjes bewaarde ze in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis.

De 27-jarige vrouw verklaarde donderdag dat de aanklacht babymoord niet op z'n plaats is. ,,Ik ben nooit van tevoren bezig geweest met de vraag wat ik met de kindjes zou doen'', zei ze. Er is volgens haar geen sprake van voorbedachte rade. ,,Ik snap wel dat ik straf moet krijgen, maar een lagere straf'', zei Sietske H.

Berekenend

Voorzitter Willem Foppen van de strafkamer bij het hof in Leeuwarden vroeg zich af wie H. nu eigenlijk is. ,,Is Sietske H. de harteloze seriemoordenaar die kil, koel en berekenend te werk ging? Of is zij een vrouw in enorme geestelijke nood, die alleen, op haar knieën bevalt, met haar hoofd in een kussen? Waar ergens op die lijn moeten we jou plaatsen?'', aldus Foppen.

H. zegt dat ze zich heel weinig kan herinneren van de bevallingen. Dat is ,,heel moeilijk voorstelbaar'' , zei Foppen. ,,Als je je zo weinig kunt herinneren, zijn er dan wel vier dode kindjes of zijn er nog meer?'' vroeg de voorzitter.

Sietske H. antwoordde dat er niet meer dan vier kindjes zijn geweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen