ANP7 aug '12 07:53Aangepast op 7 aug '12 08:34

'Amsterdamse beurs begint vlak'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal dinsdag waarschijnlijk vlak beginnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers nemen wat gas terug nu de Europese hoofdgraadmeters rond de hoogste niveaus in 4 maanden tijd noteren.

,,De AEX begint onveranderd. De Amsterdamse beurs is sinds 1 juni al met 15 procent gestegen. We willen echter nog niets teruggeven van de winsten die zijn opgebouwd door de belofte van de ECB om actie te ondernemen. De centrale bank is verbaal aan het interveniëren, maar uiteindelijk zullen er ook echt daden moeten komen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam opende DSM dinsdag voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. Het speciaalchemiebedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 90 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 41 miljoen euro. Ook liet DSM weten de komende maanden een besparingsprogramma door te voeren waarbij wereldwijd 1000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Luchtvaartbedrijf

Air France-KLM heeft afgelopen maand meer passagiers en minder vracht vervoerd dan een jaar eerder. Het passagiersvervoer steeg in juli met 1,1 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf vervoerde vorige maand 7,43 miljoen passagiers. Het vrachtvervoer nam af met 5,5 procent.

In het Verre Oosten gingen de beurzen dinsdag omhoog. Net als in New York stuwde optimisme over de aanpak van de eurocrisis in Europa de beurskoersen in Azië. De Nikkei in Tokio sloot 0,9 procent hoger.

Handelsuur

De Amerikaanse aandelenbeurzen eindigden maandag op de hoogte niveaus in 3 maanden tijd. In het laatste handelsuur liepen de winsten evenwel terug. Desondanks beleefde Wall Street de eerste positieve weekopening in meer dan 2 maanden tijd.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 13.117,51 punten. De breder samengestelde S&P 500 klom eveneens 0,2 procent tot 1394,23 punten, maar bleef onder de psychologisch belangrijke grens van 1400 punten. De technologie-index Nasdaq klom 0,7 procent tot 2989,91 punten.

AEX

De Europese aandelenmarkten sloten eerder op de dag ook overwegend positief. De AEX-index in Amsterdam eindigde een fractie lager op 330,40 punten, maar de MidKap won 0,3 procent tot 503,48 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,5 tot 0,8 procent, terwijl die in Madrid er 4,4 procent bij kreeg.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2378 dollar waard, tegen 1,2425 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 91,84 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 109,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen