ANP30 apr '12 07:58Aangepast op 30 apr '12 08:35

Kalme handelsdag verwacht op Damrak

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers op de beurs in Amsterdam doen het maandag naar verwachting rustig aan in verband met de viering van Koninginnedag. Dinsdag blijft de Amsterdamse beurs gesloten vanwege de Dag van de Arbeid.

Vorige week beleefde de AEX-index 4 dagen van winsten op rij, nadat de index maandagmiddag voor het eerst dit jaar even onder de psychologisch belangrijke grens van 300 punten was gezakt. De aandelenmarkten in Europa en de Verenigde Staten trokken zich vooral op aan sterke bedrijfsresultaten en meevallende Amerikaanse macrocijfers.

Voor maandag stonden cijfers van het Duitse sportartikelenmerk Adidas en de bierbrouwer AB Inbev op de agenda. Adidas is positiever geworden over de vooruitzichten voor de rest van het jaar en AB Inbev verkocht in het afgelopen kwartaal meer bier dan een jaar eerder. Beursbedrijf NYSE Euronext maakt ook resultaten bekend.

Brunel

Op macro-economisch vlak kwamen de Duitse detailhandelsverkopen naar buiten. Die zijn vorige maand gestegen. Later komen ook de persoonlijke inkomens en bestedingen in de VS naar buiten.

De agenda is deze week beduidend rustiger wat betreft bedrijfsresultaten dan vorige week. In Amsterdam komt TNT Express woensdag met cijfers naar buiten, maar aangezien de overname door het Amerikaanse UPS nagenoeg is beklonken, zullen deze cijfers waarschijnlijk voor weinig koersreactie zorgen. Donderdag komt detacheerder Brunel met een tussentijds handelsbericht en vrijdag volgt luchtvaartconcern Air France-KLM met zijn kwartaalbericht.

De ogen van beleggers zijn vooral gericht op het banenrapport over de maand april uit de Verenigde Staten, dat vrijdag naar buiten komt. In maart nam de banengroei af tot 120.000, de kleinste toename sinds oktober. Woensdag krijgen de beurzen alvast een voorproefje met het banenrapport van loonstrookverwerker ADP.

Verlies Japan

Volgens de openingsindicatoren gaan de Europese beurzen maandag licht hoger van start. Vrijdag sloot de AEX met een winst van 0,1 procent op 310,75 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 1,1 procent omhoog.

In Azië was het beeld op de beurzen maandag verdeeld. De Nikkei in Tokio sloot met een licht verlies. In Hongkong, Seoul en Sydney stonden winsten op de borden.

De euro noteerde maandagochtend 1,3260 dollar, tegen 1,3250 dollar aan het Europese slot op vrijdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 105 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen